SteamSteam ve Oyun Rehberi

Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi Bölüm 2

Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi Bölüm 2

Video oyunları geliştikçe ve popülaritesi arttıkça, oyuncuların da kendine özel kültürlerinin oluşması hiç de garip bir durum değil. Zaman geçtikçe oyuncular arasında oluşan bu oyun kültüründe günlük hayatta kullanmadığımız bir takım kelime ve söz öbeklerini kullanmamız kaçınılmaz bir durum oluyor. Oyuncuların bir takım kısaltma kelime vb. kullanımlarının ise kendi aralarındaki iletişimlerini hızlı ve basit yapmak istemesiyle kaynaklı bir durum. E tabi durum böyle olunca da oyun dünyasına yeni giren kişiler bazı konuşmaları ve terimleri anlamakta güçlük çekip bazen duruma yabancı kalabiliyorlar. Biz de bu durumun çözülmesi adına hem yeni oyuncuların yabancılık çekmemesi hem de hala eski oyuncuların bile bilmediği bir takım terimleri sizlere tanıtmak adına bir rehber hazırladık. İlerleyen günlerde yeni kelimelerle güçlenecek olan rehberimize şimdilik iskelet kelime ve terimlerden başlamayı uygun gördük. Hadi hep birlikte şu Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi Bölüm 2 yazımıza giriş yapalım.

  • AAA Oyun Nedir?

Oyun dünyasının içindeyseniz mutlaka çoğu oyuncudan AAA ifadesini duymuşsunuzdur. Kendi içinizden herkes AAA ise güzeldir nedir bu AAA derseniz ise cevabı burada: Oyunların kendi içlerinde bütçelerine göre ayrılmasında en üst sınıfı temsil eder. Yani çok yüksek bir bütçeyle geliştirilen, yüksek reklam giderleri olan profesyonel oyun yorumcuları tarafından yüksek puan verilen oyunlara AAA oyun denmektedir. Bu oyunların herbirinin bütçesi ise genellikle 50 milyon dolardan fazladır.

witcher_3_wild_hunt_everest

  • DRM Nedir?

İngilizce adıyla Digital Rights Management olan DRM Türkçe olarak Dijital Haklar Yönetimi kelimesini ifade etmektedir. DRM’nin amacı ise geliştirilen oyunun korsan sürümünün çıkmasını önlemektir. Denuvo gibi yazılımlar buna örnek olarak gösterilebilir. Bir ara korsancıların Fifa’nın son oyunlarını kıramaması internete düşmemesi gibi durumlar DRM sayesinde olmuştur.

  • Microtransactions Nedir?

Oyunların içerisinde bulunan kozmetik veya farklı şekillerde kullanabileceğimiz ekipmanların teker teker oyunculara satılma işlemine denir. Oynanışa herhangi bir etkisi yoktur. Mobil oyunlarda örnek olarak Clash of Clans, Modern War, Crash Royale, Candy Crush gibi oyunlarda ekstra satılan içerikler buna güzel örnek olacaktır. Bunun amacı oyuncularda hırs ve değişim yaratmaktır.

  • Lineer Nedir?

Bu rehberimizin birinci bölümünde açık dünya oyunlarını tanıtmıştık. Lineer ise açık dünyanın tam tersi olarak zıt oynanış içeren oyun türünü temsil etmektedir. Yani açık dünyada bulunan bütün özgürlüklerin kısıtlanmış hali lineer oyunda bulunur. Eğer bir oyun lineer bakımından güçlüyse oyuncuya hiç özgürlük sunmaz. Sadece verilen görevi yaparsınız ve verilen alanlarda gezinebilirsiniz. Cod serisi Bf serisi vb. seriler bu oyun türünün en büyük örneğidir. Eğer oyunlarda özgürlüğe çok düşkünseniz lineer türü oyunlardan uzak durmanızı öneririz.

  • Achievement Nedir?

Türkçe adıyla Başarım anlamına gelen kelime oyunları oynarken oyun için yaptığımız başarıların veya başarısızlıkların kaydına verilen genel isimdir. Oyunlarda çoğu hareketin bir başarım etkisi vardır ve bazı oyunların bazı başarımlarını kazanmak gerçekten çok zordur. Bu nedenle bazı oyunlarda bazı başarımları kazanan oyunculara özel içerikler hediye edilir.

  • Nerf Nedir?

Özellikle online oyunlarda bulunan karakterlerin veya silahların fazla güçlü olması durumunda karakterin ve ekipmanların güçlerinin düşürülmesi işlemidir. Lol, Dota 2, Overwatch vb. oyunlarda nerf işlemi sıkça uygulanır. Hatta bazı zamanlar Cs Go oyununda bazı silahların da nerf yediği olmuştur. İlk çıktığında çok güçlü olan revolver silahı ve m4a1s silahı Cs Go oyununda nerf yiyen bazı silahlardır.

  • Buff Nedir?

Nerf’ten bahsedip Buff’tan bahsetmemek olmazdı. 🙂 Buff ise oyunlarda gücümüzü kısa süreliğine yükselten işlemin adıdır. Buff işleminde karakterin yetenekleri veya ekipman yetenekleri bir süre artar. Buff işlemine Knight Online gibi oyunlardan eskiden beri aşina olan oyuncular bu işlemin değerini en iyi anlayan oyunculardır diyebiliriz. 🙂

  • Checkpoint Nedir?

Oyun içerisinde oyuncunun belli bir noktaya ilerlediğinde oyunun kayıt edilmesi sistemine verilen isime Checkpoint ismini veriyoruz. Eski oyunlarda oldukça yaygın olan bu sistem hala günümüz oyunlarında da kullanılan bir sistemdir.

  • Class Nedir?

Oyunların içerisinde bulunan karakterlerin veya oyun içi araçların sınıflarına verilen genel isime class denmektedir. Örnek olarak savaşçı, tank, şifacı vb. özellikler classa örnek gösterilebilir. Bu sistem sadece Knight Online vb. oyunlarda geçerli değildir. Örnek olarak Battlefield 1 oyununda da bu sistem geçerlidir. Doktor, tankçı, vb. kendine has özellikleri ve ekipmanları olan her bir karakter class olarak ifade edilebilir.

  • Cooldown Nedir?

Çoğu oyunda olmakla birlikte genellikle online mücadeleci oyunlarda olan bir özelliktir. Karakterin oyundaki yeteneklerini yeniden kullanabilmesi için gereken süre olarak ifade edilir. Lol, Dota vb. oyunların oyuncuları bu sistemi oldukça iyi bilmektedir.

Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi’nin ikinci bölümünün sonuna geldik. Rehber hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak bizimle paylaşırsanız seviniriz. Gelecek olan üçüncü rehberde hangi kavramların açıklanmasını veya hangi temanın işlenmesini istiyorsanız bizimle paylaşabilirsiniz. Herkese iyi, mutlu oyunlar dileriz.

 

Steam Rehberi

Oyun dünyasındaki yeni gelişmeler, oyunlara yönelik yararlı rehberler Steam Rehberi'nde sizlerle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu