SteamSteam ve Oyun Rehberi

Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi

Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi

Video oyunları geliştikçe ve popülaritesi arttıkça, oyuncuların da kendine özel kültürlerinin oluşması hiç de garip bir durum değil. Zaman geçtikçe oyuncular arasında oluşan bu oyun kültüründe günlük hayatta kullanmadığımız bir takım kelime ve söz öbeklerini kullanmamız kaçınılmaz bir durum oluyor. Oyuncuların bir takım kısaltma kelime vb. kullanımlarının ise kendi aralarındaki iletişimlerini hızlı ve basit yapmak istemesiyle kaynaklı bir durum. E tabi durum böyle olunca da oyun dünyasına yeni giren kişiler bazı konuşmaları ve terimleri anlamakta güçlük çekip bazen duruma yabancı kalabiliyorlar. Biz de bu durumun çözülmesi adına hem yeni oyuncuların yabancılık çekmemesi hem de hala eski oyuncuların bile bilmediği bir takım terimleri sizlere tanıtmak adına bir rehber hazırladık. İlerleyen günlerde yeni kelimelerle güçlenecek olan rehberimize şimdilik iskelet kelime ve terimlerden başlamayı uygun gördük. Hadi hep birlikte şu Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi yazımıza giriş yapalım.

  • İndie Oyun Nedir?

İndie oyun, hiçbir dağıtıcı firmaya bağlı olmayan tek kişi veya küçük bir ekip tarafından geliştirilen ve oyuncu kitlesinin destek olduğu oyunlardır. İndie oyunlara örnek olarak çoğu oyuncunun sevdiği To the Moon oyunu örnek verilebilir.

  • DLC Nedir?

DLC kelimesinin tam açılımı Downloadable Content’tir yani türkçe adıyla indirilebilir içerik de diyebiliriz. Yani eski oyunların ek paketlerini kapitalizmin süzgecinden geçirerek oyunculara sunmak da diyebiliriz. Bazı oyunlara gelen çok ufak eklentilerin yüksek fiyattan satılması vb. durumları içerir. Yani işin özeti eskiden oyun tek parça halinde çıkıp satılırken günümüzde parça parça çıkıp ilk kısmın ana oyun diğerlerinin ise dlc olarak satılması durumudur. Örnek olarak ismi lazım olmayan bir oyunda sadece kan efektinin olması için bir dlc paketi almamız gerektiği gibi. Tabi bütün dlcler bu kadar kötüdür demek yanlış olacaktır. Güzel ve oyuncu dostu dlcler olarak Skyrim oyununun dlclerini örnek gösterebiliriz.

  • Combo Nedir?

Herhangi bir oyunda oyuncuların belirli bir kombinasyona uyarak ard arda yaptıkları yetenek veya hareketlere combo adını veririz. Hani eskiden oynadığımız oyunlarda ard arda rakibimizi dövüp en sonunda aduket çekerek rakibi diz çöktürdüğümüz zamanlar işte bugünlerde combo olarak adlandırılıyor.

  • Açık Dünya Oyunu Nedir?

Açık Dünya Oyun konusunu en basit şekilde şöyle açıklayabiliriz: Oyunda hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan oyun içerisinde oyuncunun istediğini yapma ve istediği yere gitmesini sağlayan oyun türüne açık dünya oyunu denir. Hepimizin bildiği GTA serisi Skyrim, Witcher, bugünlerde yeni çıkan Horizon Zero Dawn açık dünya oyunlarına örnek olarak rahatlıkla gösterilebilir.

The-witcher-3-Wild-HuntHigh

  • Aggro Nedir?

Oyundeyken bazı zamanlarda karşılaştığımız zorlu boss savaşlarında düşman bossların dikkatini çekerek bize saldırması durumuna verilen isime aggro deniyor. Kısacası üstüne çekme taktiği de diyebiliriz.

  • Twinking Nedir?

Herhangi bir MMORPG oyununda normal şartlar altında düşük seviyede oyunu oynayan oyuncuların elde edemeyeceği ekipmanları elde etmesi durumuna twinking adını veriyoruz. Hani eskiden hep yapardık. Knight Online oynadığımız dönemlerde yüksek seviyede bulunan hesaplardan güzel eşyalar alıp yeni açılan düşük seviyeli hesaplarımıza atıp düşük seviyedeki oyunculara katliam yapardık. İşte yaptığımız olayın tam olarak adı ise twinking.

  • Deathmatch Nedir?

Türkçe adı ölüm maçı olan Deathmatch kavramı, iki veya daha fazla farklı takımın veya oyunda bulunan herkesin birbirine saldırdığı oyun türüdür. Dünya tarihinin en eski ve başarılı Deathmatch oyunu olan Half Life oyununu hepimiz “erkeksen  levyeyle gel” diyip pompalı tüfekle öldürülerek oynamıştık.

  • Rush Nedir?

Aslında her oyunda olan bu terimi çoğu oyuncu Counter Strike Global Offensive oyununda Dust 2 oynarken “Rush B, don’t stop, don’t flash” vb. cümlelerle duymuşuzdur. Rush kelimesinin anlamı ise oyunda verilen bir görevi hiç vakit kaybetmeden yapmaya verilen isim olarak açıklayabiliriz. Ama çoğu oyuncu Rush kelimesini koşup ölmek olarak algılıyor ona yapacak pek bir şey yok. 🙂

  • GIB Nedir?

Özellikle ağır şidet içeren oyunlarda düşmanlara vurduğumuz zaman düşmanların vücudundan kopan parçalara GIB ismi verilmektedir. GIB olayıyla daha çok Doom, Quake, Serious Sam ve Unreal serisi gibi oyunlarda karşılaşıyoruz. Özetle içimizdeki cani katilin ortaya çıkışıdır GIB.

  • Item Nedir?

Item yani türkçe olarak eşya dediğimiz kavram, oyun içerisinde karakterimize kullandığımız silah, zırh, ekipman ve edevatlara verilen isimdir. Item kelimesine Knight Online vb. oyunları oynayan oyuncular çok da yabancı değildir aslında.

Oyuncuların Bilmesi Gereken Terimler Rehberi’nin ilk bölümünün sonuna geldik. Rehber hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak bizimle paylaşırsanız seviniriz. Gelecek olan ikinci rehberde hangi kavramların açıklanmasını veya hangi temanın işlenmesini istiyorsanız bizimle paylaşabilirsiniz. Herkese iyi, mutlu oyunlar dileriz.

Steam Rehberi

Oyun dünyasındaki yeni gelişmeler, oyunlara yönelik yararlı rehberler Steam Rehberi'nde sizlerle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu